Kor, flugor och ljummen mjölk

Man tänkte att det alltid skulle finnas kor ute på ängarna. Kanske inte alls tänkte på det. Kossorna fanns, var en del i landskapet, öppna landskap. Märkligt att något så självklart som en ko, som gav oss mjölk, inte springer eller idisslare där i gräset. Flugorna som surrade runt kossorna, vad gör de nu, vad ska de göra utan kor? Det kan en undra över och bry sin hjärna med. Det är mycket som har förändrats och konstigt vore väl annars. Utvecklingen går framåt men var kommer vår mjölk från idag? När jag var liten kunde människorna ta den tomma mjölkhinken gå in i ladugården och sedan komma ut därifrån med hinken full av nymjölkad lite varm/ljummen mjölk. Det var tider det. Inga nymodigheter där minsann. Inga tvåliters coca-cola-flaskor, i konsumpåsen, som fyller på med mer socker för en dag mot vad vi fick i oss under ett helt år. Det var bättre förr med närproducerat. Eller… vad tycker du?

IMG_6201 Jukkasjärvi Hembygdsgård

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *