Diabetes

Ruth med h är min sida där jag skriver om tankar och funderingar, sådant som berör mig, som känns angeläget och roligt.

IMG_6134

För drygt en vecka sedan förändrades vår, framförallt Dexters, vardag, ja hela livet på ett omskakande sätt. Vi fick veta att Dexter har diabetes (barndiabetes eller typ 1 diabetes). Efter att vi tillbringat flera dagar på sjukhus kom vi hem i måndagskväll. På sjukhuset fick vi prata med diabetesläkare, diabetessköterskor och dietist och blev fullmatade med information om hur och vad det innebär att ha diabetes. Dexter fick, efter att ha varit hög (högt blodsocker) en längre tid, druckit mycket, kissat mycket (omåttligt stora mängder) och varit väldigt trött, känna på hur det var att bli låg (lågt blodsocker). Ingen behaglig känsla. Något han helst vill och bör undvika (både för högt och för lågt).

Än så länge är allt så nytt med kost, mätning av blodsocker och insulindoser, vi har inte landat riktigt än. Dexter sköter allt bra och vi hjälper till. Imorgon ska Dexter få prova en blodsockermätare som sköter sig själv (nästan) viket innebär att han och vi kan slappna av lite mer. Den larmar om blodsockret håller på att bli för lågt. Jätteskönt! Dexter har ett kort som han ska bära på sig där det står att han är diabetiker. Om han skulle ramla ihop ute på stan hoppas vi att någon tittar efter i hans börs, ser kortet med information och inser att han inte är alkoholpåverkad. Ger honom något sött (Dextrosol som han bär på sig) och om han inte vaknar: RING 112!

Självklart upptar det här en stor del av mina tankar och min tid vilket kommer att synas på den här sidan. Nu ställer jag klockan på 03.00 då jag ska mäta Dexters blodsocker (så han får sova). God natt!

//Ruth med h

3 thoughts on “Diabetes

 1. Oj, ja diabetes gör en stor förändring för hela familjen, har inga diabetiker själv i familjen..nja, mitt ex fick diabetes 2, åren innan vi skiljdes- men han är ju vuxen o sköter det själv- fast ändå- då ändrade vi ju också maten hemma, mindre potatis pasta o ris, o sånt, han tog inte till sig det då- men JAG gick ner, eller (under 3-4 år)gick jag ner från 84 kg till 62 (sluta röka för ett år sen- har gått upp ca 7-8 kg) men iallafall ..
  Men det är helt annat när ens barn drabbas av diabets och 1, och nu innan ni kommer in i gängorna så är det säkert mycket att ta in.
  Det kommer säkert att gå bra, fast säkert mycket att lära sig.
  Den här mätaren som mäter o håller reda på så han inte blir för låg, är det nån sorts klocka han har på sig el mäter ni det också då o då?
  Jag önskar er lycka till, o ha en riktig fin vår, kanske vi ses till sommaren

  • Idag fick han en liten sensor på magen (i magen) så han kan läsa av sina värden på en dosa (är som en liten mobiltelefon). Dosan kan han lägga ifrån sig, det enda han har på kroppen är den lilla grejen på magen. Han kan ha koll hela tiden på hur blodsockret ligger till. Om det blir för lågt larmar dosan. Väldigt bra på natten. Han måste sticka sig i fingret två ggr/dygn (kan bli fler ggr) för att rapportera värdena till dosan.

   Får se om vi kommer till Mertajärvi i sommar, det skulle vara trevligt att träffas då.

   • 🙂 Så finurligt bra med dosan, underlättar säker mycket.
    vore trevligt att träffas igen i sommar, får säga som mamma brukade säga; “om jag har hälsan o livet då” Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *